Skip to main content

Fyrverkeri & Sikkerhet

Dette bør du vite om bruk av fyrverkeri

Sikkerhet først

Fyrverkerisikkerhet er svært viktig når du skal ut for å fyre av krutt. Selv om vårt fyrverkeri er førsteklasses, krever det fortsatt et like høyt sikkerhetsnivå som med all annen lovlig fyrverkeri.

Hvert år blir rundt 200 til 300 dansker skadet i nyttårsesongen, og i de fleste tilfellene dreier det seg om uhell som kunne vært forebygget med sikkerhetsbriller eller bedre avstand. La oss stoppe det sammen – les her for en rask oversikt over reglene for hvordan du og resten av selskapet kan feire nyttårsaften på en trygg måte.

Behandling av nyttårsraketter

Vær forsiktig med å kompromisse med fyrverkerisikkerheten. Det er ofte sett at vinflasker eller lignende blir brukt som verktøy for å avfyre raketter. Dette er imidlertid en farlig løsning, da vind og vær kan velte flasken mens raketten er montert. Unngå også å stikke rakettpinnen i bakken, da det kan resultere i at den aldri stiger opp, men eksploderer rett foran deg.

Derfor anbefaler vi at raketten alltid støttes av noe som ikke kan velte, og som raketten ikke kan sitte fast i. Dette kan for eksempel være et rør eller stativ for raketten.

sikkerhverdag.no

På sikkerhverdag.no finner du Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps anbefalinger for bruk og håndtering av fyrverkeri. Det er lurt å lese informasjonen og være godt forberedt til å oppleve et fantastisk nytt år uten ulykker.

Direktoratets anbefalinger

De 5 råd for fyrverkerisikkerhet

  1. Bruk alltid sikkerhetsbriller
  2. Bruk kun godkjent fyrverkeri – aldri hjemmelaget eller ulovlig fyrverkeri
  3. Hold aldri tent fyrverkeri i hånden
  4. Hold sikkerhetsavstand (den står på emballasjen) og lene deg ikke over fyrverkeriet.
  5. Gå aldri tilbake til en fuser

Hvor du kan bruke fyrverkeri?

Det er viktig at du alltid leser emballasjen til fyrverkeriet grundig og ordentlig før du bruker det, for å sikre fyrverkerisikkerheten. På emballasjen vil sikkerhetsavstanden være oppgitt – og den gjelder både for deg og tilskuerne.

  • Hold øye med omgivelsene dine: Hvis du befinner deg nær stråtak, halmstakker, skog eller dyr, må du ta spesielle hensyn før du tenner på nyttårskrudtet.
  • Du kan ikke bruke fyrverkeri nærmere enn 100 meter fra en bygning med lett antennelig tak, for eksempel stråtak. 100-meters grensen gjelder for all brennbar vegetasjon som for eksempel nåleskog eller brennestakker. Hvis du bruker raketter, er avstandskravet 200 meter.
  • Hvis det er en gård med dyr innenfor 100 meters avstand, en hundekennel eller jord med dyr som går fritt, kan du heller ikke bruke fyrverkeri.
  • Du kan heller ikke avfyre det innenfor 10 meters rekkevidde av vinduer, dører eller andre åpninger på bygninger.

Sikkerhetsavstanden dobles i vindfullt vær – så sjekk vind- og værforholdene og vær forsiktig når du skyter av for å sikre sikkerheten rundt fyrverkeri.

Når er det tillatt å kjøpe og bruke fyrverkeri?

Du kan kjøpe fyrverkeri i perioden fra 15. desember til og med 31. desember.

Du kan bruke fyrverkeri fra 27. desember til og med 1. januar.

Det finnes noe fyrverkeri som kan brukes og selges hele året. Dette må falle under kategori F1. Nedenfor er alle typene vist: Bengalske fakler, bordbomber, trekkbordbomber, knallert, knallperler, knallbånd og knallhetter, mindre fontener, jordsole, knitrende granulat, isfontener og håndholdte stjernekastere.

Oppbevaring og rydding av fyrverkeri

Et viktig element av fyrverkerisikkerhet handler om oppbevaring. Hold fyrverkeri tørt og borte fra elektronikk og varmekilder – og alltid utilgjengelig for barn. Du skal ikke pakke ut fyrverkeriet på forhånd eller fjerne beskyttelseshetten fra lunten.

Hvis du har fyrverkeri til overs, og det er den 2. januar eller senere, trenger du ikke kaste det. Du kan faktisk lagre det til neste fyrverkerisesong, så lenge det overholder kravene om at det er mindre enn 5 kg NEM (Netto Eksplosivt Mængde). NEM-vekten angir hvor mye krutt det er i fyrverkeriet, og det står også skrevet på fyrverkeriet.

Ellers må ubrukt fyrverkeri leveres på gjenvinningsstasjonen som ‘farlig avfall’.

Det er de voksnes ansvar å rydde opp brukt fyrverkeri. Fjern det med en spade eller skuffe. Lunter må leveres som farlig avfall. Ikke alle gjenvinningsstasjoner aksepterer fyrverkeri, så undersøk på forhånd eller kontakt din kommune.

Fyrverkerisikkerhet når det gjelder transport

Det er ingen begrensninger for hvor mye fyrverkeri du kan transportere så lenge det er for eget forbruk. Dessuten må du sikre høy fyrverkerisikkerhet ved å pakke fyrverkeriet godt, og hvis det skjer ulykker der fyrverkeriet kan utsettes for bensin, varme, ild eller lignende, kontakt straks 1-1-2.

Close Menu